zondag 27 september 2009

Serious!


Dit weekend wederom een prachtige nazomer in Nederland. In een rustig tempo pendel ik voortdurend tussen het landelijke groen van mijn tuin en mijn tomatenrode schrijfatelier.

Na de zondagochtendroute met hier en daar een duik en wat kwieke zwemslagen van Senna, baan ik mij nu al scrollend een weg door de reeds vergaarde informatie…de ogen op steeltjes…Dat ik daarbij van de hak op de tak springen, valt niet aan te ontkomen.

Het valt niet mee om in korte tijd alles te comprimeren tot hapklare of wel leesklare brokken. Om niet te vervallen in ellenlange lappen stof, heb ik besloten om het één en ander op te splitsen. Al met al is het weer een heel verhaal geworden voor vandaag….ppfff.

Terwijl ik mij surfend op de website van de Visumdienst begaf, zag ik het weerbericht van Ghana. Onmiddellijk heb ik deze Freemeteo toegevoegd aan mijn Favorieten.

Bawku weather today: 30˚C …Clear…Humidity 66%

Meer over Ghana…
Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Aan de zuidoostkust (alwaar Accra) is het warm en relatief droog. In het zuidwesten is het vochtig. In het noorden, waar wij zullen zitten, is het zowel heet als droog.

De Upper East Region is de meest noordoostelijke regio van Ghana. Dit is het achterland van Ghana. De hoofdstad is Bolgatanga waar ik mogelijk met enkele collega’s kennis zal gaan maken. Accra, de hoofdstad van Ghana, ligt bijna 1.000 kilometer hier vandaan. Aanvankelijk zouden wij via Accra reizen, echter vanwege de afstand en de slecht begaanbare wegen werd dit ons afgeraden. Via deze weg zou de reis zeker drie à vier dagen in beslag nemen en ook nog eens lichamelijk het nodige van ons vergen. Beter goed uitgerust op reis en mathematisch omgaan met onze energie capaciteit.

De bevolking is sterk op zichzelf aangewezen. In deze regio is Bawku een bruisend centrum. De Upper East Regio is onderverdeeld in een achttal districten. Nog steeds ben ik benieuwd hoe het nu uitgesproken dient te worden. Volgens mij is het gewoon ‘Bouwkoe’ (De koeien blijven stalken)… of ‘Bahkoe’…Het antwoord zal spoedig volgen..
De stad ligt bij het drielandenpunt Ghana, Burkina Faso en Togo en is daarom een knooppunt van handel. De omgeving is bar: het is vlak, stoffig en heet savanneland. Toch wonen er meer dan twee miljoen mensen in dit gebied. De meesten wonen in kleine dorpen. Ze verbouwen hun groente en houden een paar koeien en geiten. Wat ze zelf niet nodig hebben proberen ze op de markt te verkopen. Door het klimaat is er maar één groeiperiode voor de landbouw, te weten van mei tot oktober.

Zoals ik al zei, heeft Ghana een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 25 en 35 graden Celsius. Er zijn twee regenseizoenen, van maart tot juli en van september tot oktober. Van het zuiden naar het noorden toe wordt de regenval steeds minder. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in deze periode ligt tussen de 800 en 1100 mm.

Ghana behoort tot de 25 armste landen van de wereld (28,5% van de bevolking leeft onder de armoedegrens) en heeft na een periode van economische groei (5,2%) weer een krimpende economie mede als gevolg van de dalende grondstofprijzen. Dit ondanks de steun van de Wereldbank en het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Het noorden is het armste gedeelte. De groepen van het Ghana Platform zijn allemaal actief in dit gedeelte van Ghana.

Tussen 1973 en 1983 heerste een rampzalige economie ten gevolge van verschillende factoren, zoals de aanhoudende droogte, maar ook vanwege corruptie, wanbeleid en machtswisselingen. Ook speelde de gedwongen repatriëring van een miljoen Ghanezen uit Nigeria in 1983 een rol. In datzelfde jaar werd een Economic Recovery Program gestart.
De situatie is sindsdien verbeterd, echter de grote afhankelijkheid van het exporteren van cacao blijft een probleem, nu ongeveer 35%. Een ander probleem is de instabiliteit van de omringende landen (Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone) wat buitenlandse investeerders afschrikt.

Nederland is een belangrijk donorland. Naast cacao als belangrijkste export product worden ook goud, diamant, hout, aluminium, bauxiet, koffie, vis (tonijn) en textiel geëxporteerd. Echter het grootste arbeidspotentieel zit in de landbouw. Andere natuurlijke hulpbronnen zijn mangaan, rubber, palmolie en waterkracht.
Noord Ghana heeft een aantal ontwikkelingsproblemen. Deze problemen zijn niet alleen verwant aan elkaar, maar versterken elkaar vaak nog. Het gebied is grotendeels landbouwgebied. Meer dan 90% van de bevolking werkt in de landbouw of is er van afhankelijk. Omdat de grond over het algemeen schraal is en er weinig regen valt, is er voor de meeste huishoudens jaarlijks een voedseltekort. De meest kritieke tijd is van maart tot juni, aan het einde van het droge seizoen. Er is weinig water beschikbaar omdat het grondwaterpeil erg laag is en oppervlaktewater meestal niet in de buurt is. Opvangen en opslaan van regenwater is moeilijk vanwege gebrek aan middelen maar ook door erosie. Houtkap, grazend vee en branden zijn de belangrijkste veroorzakers van erosie. Zware buien en de Harmattan (een sterke wind in de Sahara) brengen de bodem sterk in beweging, zodat soms slechts kale rotsen achterblijven.
De traditionele man vrouw verhoudingen zijn in het nadeel van de vrouwen. Ondanks het feit dat de vrouwen het grootste aandeel leveren in arbeid (65% van het werk op het land, 90% van de verwerking van de producten, 70% van het verkoopwerk) en het feit dat ze verantwoordelijk zijn voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen hebben zij traditioneel geen eigendomsrechten voor roerende en onroerende goederen.
Aangezien de meeste mensen onder de armoedegrens leven, kunnen zij de kosten van de medische zorg niet betalen. Hierdoor komen patiënten vaak te laat of verdwijnen stiekem weer als hun gezondheid lijkt te zijn verbeterd.
Het salaris van een gemiddelde werknemer in Bawku Hospital bedraagt per maand ongeveer 10 Euro. Daarvan kan een gezin niet rondkomen, hetgeen betekent dat iedereen tracht bij te verdienen. Dit houdt in dat de betrokkenheid bij het eigen bedrijfje vaak groter is dan bij het ziekenhuis.
Het basisonderwijs is gratis en de faciliteiten zijn beschikbaar in bijna alle gemeenschappen. Driekwart van de kinderen gaat naar school, echter veel leerlingen haken vroegtijdig af omdat zij thuis moeten meehelpen voor extra inkomen. Of wel kunnen ze niet naar school gezien het feit dat de ouders geen geld hebben voor het verplichte schooluniform, lesboeken, schriften of pennen.
De meerderheid van de mensen wonen in hutten gebouwd van modder en met een dak van stro of zink. De belangrijkste kenmerken van de overwegend traditionele architectuur zijn ronde hutten met platte daken en kleine ramen met slechte ventilatie.
Van de totale bevolking is ongeveer 43% Christen, 12% Moslim en ongeveer 38% heeft een animistische godsdienst.Er zijn vele etnische groepen in Ghana. Tot de belangrijkste behoren de Bimoba, Bissa, Buli, Gurensi, Kantosi, Kasem en de Kusaal. De officiële taal is Engels maar daarnaast bestaan vele verschillende inheemse talen. Al deze talen behoren tot de Niger-Congotalen. De grootste taalgroep is Akan. (Twi, Ashanti en Fante).

In de tweede helft van de vorige eeuw werkten veel Europeanen in het Bawku District, zowel in het ziekenhuis als in de Primary Health Care (primair noodzakelijke eerstelijnszorg in de dorpen). Een van de tropenartsen en verpleegkundigen, die vele jaren daar verbleef, was de Hilversumse oogarts Jan Oosterink. Hij was 8 jaar werkzaam in Bawku.
Na zijn vertrek is hij zich blijven inzetten voor het ziekenhuis en voor de gezondheidszorg in het hele district. Door zijn toedoen is er een goed draaiende oogkliniek en zijn diverse Health Centres in het district operationeel.

Bawku Hospital is het enige ziekenhuis in het District met 250 bedden. Medische zorg wordt verleend aan zo’n 400.000 patiënten (Onbekend is tegen welke tijdslijn dit is uitgezet).
De staf wordt vertegenwoordigd door 323 personen. Behalve de eigen bevolking, komen er ook patiënten uit Burkina Faso en Togo. Enkele afdelingen, zoals oogheelkunde en orthopedie, bezoeken zowel buitengebieden als buurlanden, om de mensen daar ter plekke te helpen. Het ziekenhuis is in 1953 door de overheid gebouwd en is in 1956 overgedragen aan de Presbyterian Church of Ghana. Naast dit ziekenhuis zijn er in dit district nog een zestal gezondheidscentra welke bemand worden door één medical assistant.

Later deze week een aflevering over BH…Bawku Hospital! De gezondheidsituatie…chirurgie, gynaecologie & tandheelkunde.

Fijne avond!

Liefs
Set

2 opmerkingen:

  1. Hai Lisette!
    Wat leuk dat ik ook deze email van je kreeg! Ik waan mezelf graag in de gedachte dat je hem speciaal naar mij hebt gestuurd (terwijl ik heus wel weet dat ik gewoon tussen de contacten in je lijst stond haha!) Wat stoer wat je gaat doen! En super dat je dat met je vader gaat doen! Luna en ik gaan zéker je blog volgen! Heel heel veel sterkte, plezier én geluk daar in het verre Ghana en ook met alle voorbereidingen! Groetjes, Luna & Patty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Set, je laatste bericht gelezen en volgens mij word je nog een GHANA-deskundige. Ik heb je weblog ook nog doorgegeven aan Bert Bruins en Tante Evie, die zojuist heeft gebeld. Pa heeft zijn visum-aanvraag klaar en gaat deze donderdag posten. Ook weer geregeld. Zo komen wij of liever gezegd jullie steeds verder. Ga lekker slapen en morgen gezond weer op. Wij nemen nog even een slaapmutsje en duiken dan ook de koets in. Tot horens, liefs je moeder

    BeantwoordenVerwijderen