woensdag 4 november 2009

Guns Boom in Bawku Again!

Voorpagina nieuws 3 november – Benjamin Glover, journalist

Echo’s van sporadische geweerschoten, evenals een griezelig gevoel van onzekerheid, werden gehoord in Bawku laat in de nacht van gisteren na de laatste uitbraak van het conflict in de gemeente op zondag. Bij de meest recente opleving in het conflict werden ten minste drie mensen gedood en raakte een aantal anderen gewond. Winkels en overheidsgebouwen bleven gesloten terwijl twee van de drie mensen die tot dusver waren gedood tot as verbrandden in de suburb Zabugu.
Op het kritieke moment waarop de leden van de Upper East Regional Security Council bezig waren met het bezoeken van de ‘hot spots’ om de aard van de onrust te kunnen beoordelen, was juist de voorzitter van deze raad (Mr Mark Woyongo) degene die zich plat op de grond moest werpen om aan de regen van kogels te ontkomen. Tot op heden zijn negentwintig mensen gearresteerd in het kader van geweldpleging.
Ten tijde van deze verslaggeving, waren de straten volledig verlaten en werd de lucht nog steeds gevuld met geluiden van geweerschoten, met name in suburb Daduri.
Sinds het uitbreken van de laatste schietpartij (zondagavond 19.00 uur) worden inwoners gedwongen binnen te blijven. Sommigen zitten zonder voedsel en water. De oorzaak van dit geweld is tot op heden onbekend en niet bevestigd.
Door het ministerie van Binnenlandse Zaken is een avondklok ingesteld. Deze ging gisterenmiddag om 14.00 uur in en was ook vandaag nog tot 18.00 uur van kracht.
Dit vanwege het opnieuw uitbreken van geweld in Bawku. De avondklok is niet alleen bedoeld om mensenlevens en eigendommen in het gebied te beschermen, maar ook om veiligheidsdiensten in staat te stellen meer troepen in te zetten ter bevordering van de veiligheidsoperaties in Bawku.
Het eventueel herzien van de avondklok wordt gebaseerd op de situatie in het gebied na de dag van vandaag. De voorzitter van de Veiligheidsraad gaf een persconferentie voor het politiebureau. Twee mensen kwamen om ten gevolge van verbranding en een derde door een geweerskogel. De overige gewonden werden overgebracht naar Bawku Presbyterian Hospital (Onze bestemming!).

STATE OF EMERGENCY MUST BE DECLARED IN BAWKU TO HELP CURTAIL THE RAMPANT SHOOTING!!! De noodtoestand moet worden uitgeroepen in Bawku om de onophoudelijke schietpartijen te beperken en tot stilstand te brengen.

Maandagavond kwam de telefonische bevestiging van John Abugri dat we toch kunnen komen. In eerste instantie blijven we in de Upper East Regio, zo dicht mogelijk in de buurt van Bawku. Zoals afgesproken vliegen we naar Ouaga waar we opgevangen worden door de driver.Hij zal ons de volgende dag naar Zebila brengen.
Volgens zeggen ziet het guesthouse er goed uit en is het zo’n 8 minuten lopen van het ziekenhuis. Mocht er in Zebila te weinig werkgelegenheid zijn, dan kunnen we alsnog doorreizen naar Wa, de westelijke regio van Noord Ghana….Expect the Unexpected!
We houden de spanning erin!


Na dit nieuwsbericht te hebben gelezen, schiet het toch even door mijn hoofd. Wat als wij vorig weekend al waren vertrokken? Het heeft zo moeten zijn....blij toe! Ben niet bang, echter wel alert!

Liefs,

Set

3 opmerkingen:

  1. He Lisette! Ik vind het wel een beetje eng hoor wat ik allemaal lees! Brrr.... Kijk alsjeblieft goed uit! Maar ik ga er helemaal vanuit dat jullie goed geinformeerd zijn en inderdaad alert zijn! Hou je haaks! groetjes Luna & Patty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Patty! No worries! Alles onder controle en ook het ontvangstcommittee aldaar is zuinig op ons...heb er ontzettend veel zin in, al is het ook erg spannend! Kan mij er nog niet bepaald een voorstelling van maken in wat voor 'n sferen wij zullen belanden! Keep in touch!! Liefs Liset

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey setje...zo een reis moet ook spannend zijn he ;-) als het maar wel verantwoord is en dat zal het denk ik ook wel zijn..opletten en geen gekke dingen doen.Dan komt alles wel goed:-)

    Zie je vanavond nog ff voor je vertrekt op de 40e verjaardag van me meissie:-) dan drinken we er nog 1 of 2 en misschien wel 3 :-P

    Henry

    BeantwoordenVerwijderen