maandag 16 november 2009

Van Tamale naar Molepark...

Zoals ik al schreef, zijn we zaterdag van Tamale naar het Mole Park gereden. Zestig kilometer onverharde weg. Veiligheidsgordels waren beslist geen overbodige luxe. Rond de klok van drie arriveerden we bij het One Star Motel in de serene omgeving van het grootste en meest ontwikkelde natuurreservaat in het Noordelijke deel van Ghana. Op dat ogenblik hadden we ‘enkel’ oog voor het zwembad dat naar ons lonkte. Oververhit plonsten we erin.....zalig! Even lekker toerist zijn tussen Vlamingen en andere Nederlanders.
Aangezien mijn darmen enigszins protesteerden, stond het avondeten mij tegen.
De lodges waren voorzien van grote vertrekken met wel vier bedden waaruit we een ieder konden kiezen. De kamers waren ietwat ranzig...dus vooral niet over nadenken. Grote emmers in de badkamer met water, mocht er geen stromend water zijn (Lees: sneu straaltje. Alleen als je gebukt stond, kwam er water uit de slang)
De veranda’s keken uit over een prachtige bosrijke vallei. Ik voelde mij net Prinses Irene in Zuid-Afrika...Flip zag mij al de bomen omarmen....Bijtijds de lakenzak in om warm weg te dromen onder de meditatieve swing van de fan.

Early rising voor onze Safari...prima wandeltemperatuur. Onder begeleiding van een gids in legerkledij met een lullig geweertje over de schouder, begonnen we de tocht in kleine getale. Al snel zagen we grote groepen antilopen die hun eigen territoria bewaakten. Hier en daar wat apen, echter het duurde twee uur voordat we de olifanten traceerden. Het romantische beeld van het zelf ontwaren van deze imposante dieren werd ontluisterd doordat de gids voortdurend telefonisch contact onderhield met zijn collega’s....maar dat mocht de pret niet drukken. Veel wildlife plaatjes geschoten!
Na de wandeling waren we beslist weer toe aan een douche en schone kleren alvorens aan de terugweg te beginnen.
We passeerden een klein dorpje Larabanga waar de oudste moskee van Ghana zich bevindt. Ontvangen en rondgeleid door een groep jongeren in voetbalshirts. Veelvuldig werd om kleine bijdragen gevraagd (sponsoring school, voetbalclub, onderhoud moskee). Ook euromuntjes zijn gewild. Toestemming en een kleine tip om met de imam op de foto te mogen....tijd om weer door te reizen.

Terug in Tamale hadden we een ontmoeting met John Abugri, de general manager en de kapelaan van de Presbyteriaanse Kerk, John Bugri. Een alleraardigst gesprek over het heden en de toekomst van Bawku en de steun / bijdrage van de stichting Friends of Bawku. Het heersende conflict is en blijft een groot probleem waardoor minder lokalen zich hier permanent durven te vestigen. Ook is een grote behoefte aan meer dokters (continue stroom uitzendingen) ten aanzien van kennisoverdracht en voor het geven van trainingen. Tevens is de bouw van de nieuwe operatiekamer jammergenoeg ernstig vertraagd. Tijdens het gesprek kwam de noodzaak voor het plaatsen van een omheining rondom het ziekenhuisterrein ter sprake. Dit in verband met de vrees voor aanvallen. De situatie is ronduit vreselijk treurig te noemen.

Vlak voor de curfew (avondklok) waren we thuis. Die middag waren Theo Ferguson (oud tandarts) en zijn zoon, samen met twee jonge Cubaanse artsen, aangekomen in het verblijf. Volle bak en even omschakelen naar ander gezelschap. De bekende rode saus drijvend op een laag vet werd geserveerd. Verder een schaal rijst met door&door gebakken beef.

Vorige week heb ik getracht foto’s te laden op de weblog, maar helaas is dit nog niet gelukt. De computers zijn veel te traag. Uiteraard blijf ik het proberen. Hopelijk werkt beeldverkleining.

Vandaag voor het eerst in mijn leven echte huidfistels gezien...Aan elke wang één! Wow!!! Dit zijn afvoergangen van ontstekingen die zich een weg zoeken door de zachte weefsels en uiteindelijk hun uitweg vinden door de wang. Beetje onsmakelijk, maar het pus loopt via de wang naar buiten. In Nederland zien we dit haast niet meer vanwege adequaat ingrijpen middels een wortelkanaalbehandeling of extractie.

Morgen wellicht meer....De eerste foto's staan er godzijdank op! Pfff :)

Liefs Set

Nu snel nog een biertje voor het 6 uur is!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Gé, Lisette,
    Heerlijk om een weekend in Mole te zijn! Het was voor ons de hemel in de tijd dat we in Ghana woonden. Zwemmen en luieren bij het zwembad met uitzicht over de vallei met olifanten. Wel een vrééselijk weg er naar toe... Nog een heel plezierige en (minder spannende) 2 weken in Bawku. Knap hoor dat het je gelukt is om foto's op te laden op die langzame computers! Liefs ook van Harm jan, Gelske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Lisette, Kon je van het terras van de bungalows de olifanten niet zien baden in het meertje waar je van bovenaf op neerkijkt?
    Ben benieuwd te horen hoe het staat met de bouw van de OK. Zijn ze aan het werk?
    Vraag Theo jullie na gedane arbeid enkele mooie plekjes te tonen in de naaste omgeving.
    Hartelijke groeten, ook aan je vader, Theo en Arjen, Coen.

    BeantwoordenVerwijderen