maandag 15 november 2010

Day of No Electricity!


Sinds gisterenavond is een nieuwe nightwatch aangesteld...better in doing a sleep...we werden wakker van zijn luide gesnurk op de buitenplaats achter het huis!Tot mijn grote vreugde was de wachtkamer gevuld! Echter Azara was in geen velden of wegen te bekennen. Na tal van telefoontjes kwam zij na een half uurtje binnensloffen. Werk aan de winkel, met als boeiend begin een onderkaakfractuur ten gevolge van een ongeval, zes weken geleden. De kaak was op twee plaatsen gebroken waardoor drie kiezen op een rij afzonderlijk van elkaar konden bewegen. Extractie was geen optie en overigens ook niet geïndiceerd. De hoeveelheid schade zou alleen maar groter worden en de man had al veel pijn en zwelling te verduren. De kiezen hielden de boel nog enigszins bij elkaar!


Ook hier is het de ervaring die leert. Een twijfelgeval in Nederland betekent hier in Afrika 'niet aan beginnen!' Andere gevallen vragen de nodige inventiviteit...Aangezien er geen roterend instrumentarium is, kwam ik vanmorgen op het idee een klein schuurstripje te gebruiken om een scherpe knobbel af te ronden bij een brandweervouw. Deze sneed in haar tong bij het lachen. Dat kan niet de bedoeling zijn :) ...Ondertussen valt vandaag voor de eerste keer stroom uit....Gelukkig ben ik niet de enige die daar last van heeft. Ook de Ghanezen hebben het zweet op hun voorhoofd. Het is wachten geblazen tot het licht weer aanfloept en de zeer welkome fan weer begint te draaien. Om de tijd te doden, kletsen en lachen we wat af...Ook Shafawu is inmiddels weer van de partij. Gezellig!


Zodra alles weer in gang is, kom ook ik weer in beweging. Na twee simpele extractie bij schoolkinderen, volgde een big job een jonge kerel (beetje bang). Door de wijde spreidstand van de wortels duurde het even eer hij er uit was. De armspieren zijn weer getraind en de trofee, gewikkeld in een schone zakdoek, gaat met de patiënt mee naar huis. Na het verdoven van de laatste patiënt van de ochtend, viel de stroom wederom uit. Weldra ook deze klus kunnen klaren onder 'toeziend' oog van een medical assistent in opleiding.


Na de teleurstellende mededeling van Vida, 'no chicken today', had ik een afspraak bij de school om enig sponsorgeld te gebruiken voor de aanschaf van schooluniformen...dit op verzoek van clublid Ton Theunis. De kledingmaten van 12 girls en 12 boys zijn inmiddels opgenomen. Nu het geld persoonlijk is overhandigd, kan de kleermaker beginnen. Het is de bedoeling dat de uniformen volgende week klaar zijn. Hopelijk maken we dit voor ons vertrek nog mee!


Er waait een heerlijk zwoele Harmattan wind....ook hier vallen de blaadjes van de bomen en moet ik de lege waterflesjes in bedwang houden om niet van tafel te rollen.


Morgen een feestdag....Moslim Nieuwjaar! We gaan beslist weer kijken!!


Liefs, Setje Xx

PS...overigens nog steeds geen stroom!

3 opmerkingen:

 1. Wat een toestanden toch allemaal..Sinds jullie er zijn is dat pas de 1ste keer dat de stroom uitviel??!!Valt ne reuze mee!! Wat een prachtige blije foto van dat meisje!!!

  Ik eet vanavond witlog met ham en kaas uit de oven ( hmmmmm nu een beetje jaloers:-)??)

  Niet stoppen met schrijven , hoor.Is veel te leuk !!! Kus en knuf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He Setje,
  Wat een toestanden! Hopelijk gaat de stroom weer snel aan anders wordt het een warme nacht! Je hebt het steeds over hitte, maar hoe heet is het?
  Hoe is het met je ouders? Kan je moeder al wat beter de hitte aan?
  Geniet nog maar lekker!
  Liefs,
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou wel erg leuk zijn als de uniformen klaar zijn vóór jullie vertrek! Kun je ze nog ff op de "kiek" nemen :-)
  Ga duimen voor jullie dat de stroom het weer snel doet!!! pfff sterkte... kuzzy xbix

  BeantwoordenVerwijderen