dinsdag 23 november 2010

Pepernoten!Naast een setje O.K lampen, is ook Sinterklaas gearriveerd in Ghana! Om vast in Nederlandse sferen van dit moment te geraken, brachten onze nieuwelingen een zak met pepernoten voor ons mee....een leuke idee!De ingevlogen formatie bestaat uit een projectleidster van de EyeCare Foundation, een oogarts in ruste en twee leuke happige meiden, respectievelijk fotografe en cameravrouw.


Al snel verandert de heersende oase van rust in een hok vol luid kakelende kippen. Enerzijds vraagt dit uiteraard enige aanpassing, anderzijds leidt het tot nieuwe gesprekstof en het uitwisselen van eerdere belevenissen...totdat het natuurlijk de hoogste tijd is om naar bed te gaan. Een ieder doet dat op eigen wijze!


Enigszins verbaasd over de afwezigheid van handdoeken, werd de pot pindakaas aan de ontbijttafel toegejuicht. Na wat slaperige ochtendpraat en het tot zich nemen van koffie, brood en omelet, ging een ieder zijn weg. Met een zucht van verlichting, bleef moeders achter met boek nummer acht!


Een vol O.K programma en een handjevol extracties en consulten. De buitenatmosfeer is drukkend en het oplaaiende stof irriteert de luchtwegen. Een vrouw van begin dertig is vorige week op haar mond geslagen door een dronkaard. Uit wraak heeft zij hem gebeten. Zij maakt zich geen zorgen over haar voortanden, wel over het feit dat de man mogelijk HIV geïnfecteerd zou kunnen zijn.


Natuurlijk kan ik het niet nalaten om een kijkje te nemen bij de patiente inzake het vreemde object. Na het exploreren onder lichte roes concluderen Dr. Mustafa en pa dat het hier gaat om een enorme blaassteen. Beiden durven het niet aan om verder in te grijpen, niet wetende wat te zullen aantreffen. Vanwege een obstructie lukt het tevergeefs ook niet om tijdelijk een katheter in te brengen. Mevrouw in kwestie zal worden doorgestuurd naar een uroloog in een andere ziekenhuis.


Terwijl pa aan de laatste operatie van zijn verblijf begint, schuift de rest aan tafel voor de lunch. Met hart en ziel bewaart Evelyn de laatste kippepoten, waarna zij zoals gebruikelijk zelf kortdurend met de kip op stok gaat. Daarentegen maken wij ons op voor de laatste les aan de studenten. Benieuwd of deze evenals vorig jaar beëindigd zal worden met een toegift van vreugdevolle zang, trommels en tamboerijnen. Ons stemt het in ieder geval vrolijk!


Morgen de laatste belevenissen in Bawku, wat natuurlijk niet inhoudt dat hiermee meteen een einde komt aan de weblog. Laptop en dongel zullen blijven draaien tot aan de gate in Accra!!!


Liefs en een fijne avond!


Xx Setje

3 opmerkingen:

 1. Lieve Setje, wat een "avonturen" maak jij (en je ouders) toch mee! Super!! en zéker ook om te lezen...geweldige verhalen!!! En nu de laatste daagjes. Hoe laat komen jullie op schiphol aan? Geniet nog even en tot zaterdag!!! Kus :-) xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Liset ik ga het nog een keer proberen want zie dat mijn reactie niet is doorgekomen.
  Wat een heerlijke verhalen weer. Die Sint heeft het er maar druk mee. Die komt toch echt over de hele wereld. Hopelijk vergeet hij de kindertjes daar niet.
  Wat zul je alles weer waarderen als je terug bent en je huis weer binnenstapt. Je heerlijke bed en je geweldige badkamer. Maar dat gaat niet op tegen al hetgeen wat je die weken daar hebt meegemaakt.

  Liset geniet er nog even van en voor straks een hele goede reis terug naar Nederland, ook voor je ouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HI LISET,DANK VOOR DE VELE VERHALEN!JE KRIJGT EEN GRIFFEL VAN ONS!IS JOURNALISTIEK NIET IETS VOOR JE?HEB ALLEN EEN GOEDE TERUGVLUCHT!ALLES OKE HIER.GROETJES,ANNELIES EN AZA.

  BeantwoordenVerwijderen