vrijdag 12 november 2010

Zoete inval!Vannacht werd de nachtrust meer verstoord dan anders...de moslimgebeden liepen niet bepaald synchroon met dubbel hels kabaal tot gevolg . Als ontbijt dit keer de ´omelet´variant met zijdelings een aantal mokken koffie, water en malariapillen.


Voor pa is het vandaag de eerste dag in de O.K en wel voor een keizersnede en een verzakking...Tot zijn grote ontsteltenis en frustratie was, tot overmaat van ramp, ook de derde ´bulb´ van de vier gesneuveld. De operatielamp wordt nu slechts door één lamp ´gesierd´....Niet fraai om bij deze lichtval te opereren!


Moeders besloot om mij naar de Dental Clinic te vergezellen. Het is leuk voor haar om mij eens aan het werk te zien, maar ook om eens kennis te maken met Azara, de dental worker. Wat gekeuvel en geroddel...en het tevoorschijn toveren van nog meer ´presents´. Fier deed Azara de bling bling armband om haar pols.


Het was een drukke ochtend....tevens te bestempelen als een ware zoete inval. De volgende patiënt doet al zijn intrede als de eerdere patiënt op dat moment ternauwernood zijn kiezen op een gaasje heeft dichtgebeten tegen het nabloeden. Ook mijn vriendin Shafawu komt buurten 'to clean her teeth'....Met een wel of niet gemeende glimlach staat Azara dit toe, enigszins jaloers.


Twee eenvoudige extracties en één lelijke wortelrest waar ik flink op moest zweten. Ondertussen viel de stroom even uit. Na luttele minuten konden de instrumenten weer ter hand genomen worden. Wederom een tweetal vrouwen die extractie weigerden en de pijn voor lief namen. Zij hoopten op een receptje, echter ik liet hen met lege handen huiswaarts keren. Bij een andere patiënt was een antibiotica-kuur wel degelijk op zijn plaats!


Tussen de bedrijven door brachten moeders en ik een bezoek aan het 'theatre' om daar even een kijkje te nemen. Moeder stak haar voeten met schoenen en al in de verplichte operatieklompen (Sgympie is namelijk everywhere!)...ikzelf kon volstaan met mijn sokken. De pauze, eveneens in de O.K, werd gevuld met grappen en grollen, gelardeerd met links en rechts een foto.


Rond het middaguur keerden we terug naar het guesthouse. Kort daarna klopte Simon , onze driver van vorig jaar, aan de deur om de gemaakte kosten te innen voor het aanvullen van de koelkast, maar bovenal om zijn vader / moeder en zijn 'sister' weer te zien. Onder het genot van een colaatje hebben we gezellig kunnen bijpraten en werden herinneringen opgehaald. Ten aanzien van de rassenrellen liet hij ontvallen dat enkel de vrouwen zich per scooter / motorcycle mogen verplaatsen..."Men are not allowed! They have to be quiet!" zei hij schaterlachend. De mannen mogen alleen maar lopen of fietsen (of wel per auto), aangezien zij beschouwd worden als grote oorzaak van het conflict. Arrestatie in deze, betekent 'prison'.


Lunch is ready!


Warme groeten uit Bawku,


Setje Xx

1 opmerking:

 1. Hallo allemaal

  Hier even een bericht dat wij jullie volgen, wat maken jullie veel mee. Ik hoop dat de hitte een beetje gaat Evelien en wat leuk dat je mee ging met Set. William vind de fotos geweldig van de schildpad en de aap. Zijn die daar echt was zijn vraag!! De taxi in het water (dit moet ik er ook bij schrijven hij zit nu naast me en zegt wat ik moet typen)


  Wij bereiden ons voor op de Sint want die komt morgen. Het weer is hier slecht ontzettend veel wind.
  William had tegen de juf gezegd dat sinterklaas zijn pet maar goed vast moest houden met al die wind. Ik zie het al helemaal voor me. Echt weer iets voor hem om daar aan te denken. We hebben vandaag samen pepernoten gebakken en ze zijn erg goed gelukt. Het huis ruikt heerlijk

  Ik wens jullie heel veel succes verder

  gr William en Thamar

  BeantwoordenVerwijderen