woensdag 3 november 2010

De spanning stijgt!!

In tegenstelling tot vorig jaar vooralsnog geen verontrustende berichten vanuit Bawku aangaande de heersende rassenrellen en een ingestelde avondklok. Het kan verkeren…Ondanks de intens voelbare (gezonde) reisstress, zullen we dit keer in alle veiligheid (en gerustheid) kunnen vertrekken. Alle bijkomende en vermeende bijwerkingen zal ik jullie besparen….tot dusver verloopt alles prima volgens schema.


Rond de klok van twee zullen wij aanstaande vrijdag vanaf Schiphol rechtstreeks met de KLM naar Accra vliegen. De temperatuur is veelbelovend (32 ˚C, humidity 66%). Dat wordt weer acclimatiseren geblazen (vooral niet teveel inspannen!).


Om en nabij 20.00 uur zullen wij voet aan de grond zetten en overnachten in het Afia Beach Hotel.


De weersverwachting voor zaterdag is een ‘heavy rain shower’, waarop mijn moeder vraagt: ‘Moeten we ook een paraplu meenemen? Welnee joh!!!’


Zaterdag 6 november – Pick up door chauffeur om per 4W drive naar de visserplaats Elmina af te reizen en een bezoek te brengen aan het indrukwekkende koloniale slavenfort St. George in Elmina, slechts 5 uur rijden….in de reispapieren lees ik ‘zonder stop’.


Fort Elmina werd in 1482 gebouwd door de Portugezen. Oorspronkelijk was dit fort bedoeld voor de goudhandel maar later werd het gebruikt als slavenfort. Uit de binnenlanden werden mensen, vaak oude vijanden, gevangen genomen, naar de kust gedreven en verruild voor wapens en goederen. Bewoners van hele dorpen werden meegenomen om als slaaf te dienen. Een belangrijke Afrikaanse handelspartner van de Nederlanders was Asantehene Kwaku Dua, de koning van de Ashanti, een machtig volk uit het binnenland van Ghana.


Langs de kust van Ghana stonden wel 76 forten. Het goud in Ghana en de winstgevende slavenhandel maakten dat steeds meer Europeanen naar de Goudkust reisden. Engelsen, Fransen, Zweden, Denen en Hollanders bouwden de forten. Er bestond een felle concurrentie en de forten wisselden regelmatig van eigenaar. In 1637 veroverden de Nederlanders Fort Elmina. Het bleef in Nederlandse handen tot het in 1871 aan de Engelsen werd verkocht.


Naast dit fort met bijbehorend museum, bestaat voor ons ook de mogelijkheid om de Nederlandse begraafplaats en het kleinere fort St. Jago te bezichtigen. We zullen het allemaal vastleggen!


Na deze (on)uitputtelijke dag, een nachtelijk verblijf in Elmina Bay Resort waar wij onze luxe op kunnen: Fraai gelegen, mooi uitzicht op zee en een goed restaurant….AIRCO en zwembad…wellicht één van de laatste wijntjes die moeders hier in Ghana zal nuttigen!


Zondag 7 november – Geen idee hoe laat we die dag uit de veren moeten. Er staat een rit gepland (we boffen: 45min!) naar Kakum National Park. Een adembenemende ‘Canopy Walk’, een wandeling via hangbruggen over de toppen van het regenwoud. Via 7 touwbruggen overbrug je een afstand van ongeveer 400 meter. Dit alles op een hoogte van 30 tot 40 meter. Zijn er valschermen available??


Eveneens hopen we een bezoek te brengen aan het Monkey Forest Resort, een opvangtehuis voor apen dat wordt gerund door twee Nederlanders, vergelijkbaar met Stichting Aap in Almere. Verheug mij enorm! Alvast om een indruk te geven: http://vimeo.com/8777406


Achtereenvolgens een lunch bij Hans Cottage Botel, een bijzondere lokatie. Een restaurant op flonders, gebouwd op palen boven een meer. Het wemelt hier van krokodillen, samen met de weaverbirds (gele kolibri-achtige vogeltjes) van dichtbij te aanschouwen. Met veel enthousiasme hoop ik alles weer in geur en kleur vast te kunnen leggen. De batterijen geladen en diverse geheugenkaarten hongerig naar de mooiste beelden. Gezien de vorige ervaringen, ben ik meer dan een gewaarschuwd mens telt voor twintig! Ik zal voorzichtig zijn!


Maandag 8 november – De reis naar Bawku zal zo’n twee dagen benemen (zo’n 8oo km). Geen flauw idee waar wij zullen overnachten. In ieder geval zal het een stop in Nkoranza worden. Met de ogen dicht, op een bed, onder een klamboe….zaklamp bij de hand en slapen maar! Onmiddellijk moet ik denken aan het gedwongen feit om over te moeten stappen op het dragen van zachte lenzen (in verband met infectiegevaar) welke mij enige dagen een troebele blik zal bezorgen. Op het moment dat ik in de Ghanese monden zal duiken, zal mijn blik scherp gefocused zijn. God Bless You!


Al met al hopen wij dinsdagmiddag in Bawku te arriveren waar ons vast een hartelijk welkom te wachten staat….een warm weerzien met onze vrienden in Bawku. Dan begint het echte avontuur!


Wederom hopen wij met hart en ziel onze bijdrage te mogen en te kunnen leveren, in het belang van de Stichting en bovenal voor de mensen in Bawku! We keep you posted!!!!


Liefs, Set Xx
PS. Ondertussen heb ik ook even de weersverwachting van Bawku bekeken, een zijdelings gegeven:
38˚C / Humidity 18-46%
Geen opmerkingen:

Een reactie posten