zaterdag 6 november 2010

HIP HOP vanuit Amsterdam via Accra naar Elmina....

Inmiddels leven we op zaterdagavond, rond de klok van half negen, en bevinden wij ons in het vissersplaatsje Elmina aan de Cape Coast...de branding komt je in zijn grote hoedanigheid tegemoet. Zelf vind ik dat rustgevend, anderen denken daar anders over.
Mede dankzij het onstuimige weer, hangt de internetverbinding aan een zijden draadje, wat maakt dat ik mijn verhaal enigszins zal moeten beperken tot een verkorte versie....So much to tell! Verder is en blijft het Afrika. Alles hangt aan de lader....de airco ligt op zijn gat en rond middernacht gaat de stroom eraf! Hmmmm!!!


We hebben een heerlijke reis achter de rug in de comfortzone, dankzij Paula. Precies op schema landden wij vrijdagavond om half negen, lokale tijd (een uur vroeger) op Accra Airport. De nodige wachttijd voordat we de immigratiedienst konden passeren. Ondertussen kom je ogen tekort en word je door de klamme hitte omhelsd.


De driver stond keurig zwaaiend op ons te wachten. Met volle bagagekarren werden wij door een trio van lokalen vergezeld. Bij de auto aangekomen, vroegen zij elk om 20 dollar. 'What do you think yourself?' Heb notabene zelf mijn karretje lopen duwen! Uiteindelijk kreeg een ieder een dollar om van het gezeur af te zijn.


Na een poging om wat Cedi's uit de muur te trekken, werden we naar ons eerste hotel gebracht...Afia Beach in Accra. Een idyllische lokatie direct aan zee. Een knus onderkomen gevormd door allerlei kleine huisjes met een eigen veranda....maar vooral schoon!


Echter alvorens onder de klamboe te duiken, was een verfrissend biertje op het buitenterras van het hotel meer dan welkom! Met gemak blijft de thermometer hangen op 29 graden. Gestoei met fan en airco....Graag wil je slapen, maar slaagt daar simpelweg niet in. Met als resultaat dat je tegen zessen naast je bed staat...verrassend fris en fuitig!


Ongetwijfeld komt dan het moment van de ontsteltenis en de ontdekkingen: Internet down, deo vergeten, föhn past niet in de adapter (Goh, was dat soms de reden dat deze vorig jaar ook al niet functioneerde?? Kon het mij niet meer heugen) en zo stoer onder die douche! De verbazing over het feit dat er zowel een warme als een koude knop aan zit, echter slechts koud water stroomt eruit! Daarbij de gedachte dat één knop ook wel zou volstaan. Blond!!! Later kwam in de kamerbescheiden voor het warme water, de schakelaar van de heater aan het licht.


De hele nacht stortregens en onweer....een ontbijt met koffie en fried eggs volgden, waarna wij om negen uur door Steven gehaald werden om naar Elmina af te reizen. In de 4w drive, passen en meten met de bagage. Ondanks het feit dat het zaterdag was, deden we er ruim een uur over om Accra uit te komen. Zoals gebruikelijk werd allerhande waar langs de weg verkocht. De regen was inmiddels opgehouden en na verloop van tijd reden we door de groene heuvels. Toch is ook hier sprake van klimaatverandering. Het is niet gebruikelijk dat het nu regent. De regenperiode begint in februari en eindigt in augustus. Het droogseizoen valt tussen november en februari.


Met het nodig oponthoud, duurde de rit zo'n 4 uur. Onderweg kwamen wij diverse begrafenisceremonieën tegen. Mensen dansen en zingen rondom de stoet, 'feestelijk' gekleed in rood en zwart. Zo'n plechtigheid begint meestal op vrijdagavond en eindigt op zondag. De kist wordt in een ambulance vervoerd onder het geluid van een sirene. Elke Ghanees die overlijdt, wordt begraven.


Het slavenfort in Elmina alsmede de begraafplaats, waar ik eerder in mijn blog over sprak, waren indrukwekkend. Vervolgens de gang naar ons nieuwe onderkomen: Elmina Bay Resort...wederom pal aan zee! Dit maal ook met zwembad. Hier zullen wij 2 dagen verblijven.


De rest van de middag hebben wij doorgebracht bij het zwembad. Het aantal gasten is op twee handen te tellen...een oase van rust. Morgen het Kakum National Park en het monkey reserve op het programma. Daarbij verheug ik mij al op het Hans Cottage Botel...het restaurant op flonders, boven de krokodillen! Met mijn camera hang ik er boven!


Het is worstelen, maar ik hoop met regelmaat de weblog te verversen. Stay Online!


Liefs,


Liset3 opmerkingen:

 1. Met zeer veel plezier en daardoor met een grote glimlach je verslag gelezen!!Ik heb het gevoel alsof ik er zelf bij ben, SUPER!! Dit is dan een verkorte versie , Liset ;-) ??? Kus Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Set, wat een verhaal en dat al na 2 dagen...hahaha en zoals Yvon zegt: het is net of je erbij bent! Gaaf hoor :-)
  Me feestje was weer gezellig en hebben het nog over je gehad...;-) Dikke kus en blijf je volgen! xbix

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Set,
  Goed te horen dat de reis een fluitje was en dat je al twee dagen aan het genieten bent! Dat beloofd veel goeds. Ga heerlijk genieten, ook van de hitte, want hier brandt de kachel! Donderdag zei ik nog tegen je, na je vakantie kletsen we bij, maar heb e.e.a. van Bi gehoord.... Mazzelpik! Ik gun het je van harte en duim voor je. Ga nu heerlijk genieten van de dingen daar. Ben benieuwd naar je volgende verhaal!
  Dikke kus,
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen